Ohita navigaatio

Anmälningsskyldigheten skyddar både anställda och barn inom småbarnspedagogiken

Till lagen om småbarnspedagogik fogades år 2021 nya paragrafer vars mening är att ännu bättre än tidigare trygga välmående för både barnen och personalen. Ett centralt tilllägg är anmälningsskyldigheten vars implementering ställvis vållat oklarheter.

Den som hör till personalen inom småbarnspedagogik har en skyldighet att i eget namn inlämna en skriftlig anmälan om småbarnspedagogiken inte av en eller annan orsak fungerar enligt lagen
om småbarnspedagogik.

– Orsaker kan vara bland annat ohälsosamma utrymmen, bristfällig dimensionering av personalen, osakligt bemötande av barnen eller att ett barn inte får det stöd det behöver, räknar undervisningsråd Mervi Eskelinen vid Undervisnings- och kulturministeriet upp.

– Som term är anmälningsskyldigheten inte bekant för alla. Den blandas ofta ihop med barnskyddsanmälan som görs om barnets hemförhållanden väcker allvarlig oro.

Den som hör till personalen inom småbarnspedagogiken har anmälningsskyldighet om hon eller han märker att den småbarnspedagogik som barnen får inte är tillbörlig och i förlängningen kan bli olaglig, konstaterar Eskelinen.

Förutom en enskild anställd kan också personalen samfällt göra en anmälan.

– En skriftlig anmälan inlämnas till enhetens föreståndare som i sin tur har skyldighet att meddela vilka åtgärder hon eller han ämnar vidta på grund av anmälan. Verkar det som om ärendet inte fortskrider kan anmälan föras till regionförvaltningsverket för behandling.

I en del arbetsgemenskaper har man i åratal verkat i en tystnadskultur.

– Den som gjort en anmälan kan ha blivit utsatt för negativa motåtgärder. Då kan den personen agera som man gör i övriga fall då man upplever sig vara utsatt för osakligt bemötande av en chef eller arbetsgivare (såsom trakasserier, mobbning, negativa följder) och ta kontakt med arbetarskyddet eller förtroendemannen.

Efter att ha emottagit en anmälan bör daghemsföreståndaren utan dröjsmål agera för att olägenheten skall fås bort.

– Om detta inte av en eller annan orsak inte lyckas på arbetsplatsen bör kommunens direktör för småbarnspedagogiken ge behövlig vägledning och rådgivning i ärendet. Om det exempelvis är frågan om bristfälliga resurser eller otrygga faciliteter är det direktören för småbarnspedagogiken som har de bästa förutsättningarna att få bort missförhållandet. Om missförhållandet inte kan fås bort på enheten efter dessa åtgärder bör direktören för småbarnspedagogiken anmäla ärendet till regionförvaltningsverket eller Valvira, poängterar Eskelinen.

Bild Mervi Eskelinen