Ohita navigaatio

Hyvää Maailman opettajien päivää! Grattis på Internationella lärardagen!

Maailman opettajien päivää on vietetty 5. lokakuuta maailmanlaajuisesti vuodesta 1994 lähtien. Päivä muistuttaa opettajien tekemän työn merkityksestä, sekä opettajien koulutukseen ja työoloihin panostamisen tärkeydestä.

Päivän kansainvälisenä teemana tänä vuonna on Valuing teacher voices: towards a new social contract for education​. Tämän vuoden teeman avulla halutaan korostaa opettajien äänen kuulemista ja huomioimista yhteiskunnallisten ja koulutuspoliittisten haasteiden ratkaisuissa sekä mikä tärkeintä, tunnustaa ja hyödyntää opettajien asiantuntijatietoa sekä heidän merkitystään koulutuksessa ja yleisesti yhteiskunnassa.

Korkeatasoinen varhaiskasvatus ja varhaiskasvatukseen osallistuminen tulee olla jokaiselle lapselle kuuluva perusoikeus. Ilman yhteiskunnan kunnollisia panostuksia tätä ei kuitenkaan voi saavuttaa, eikä opettaja voi tehdä työtään hyvin. Maailmanlaajuisesti merkittäviä haasteita onkin kasvava opettajapula ja opettajien heikkenevät työolot.

-Tämän vuoden teema on tärkeä muistutus varhaiskasvatuksen ja erityisesti varhaiskasvatuksen opettajien ja pedagogisen koulutuksen saaneiden päiväkodin johtajien merkityksestä lapsen koulupolulle ja loppuelämälle, VOL:n puheenjohtaja Anitta Pakanen korostaa.

Erityisen huolestuttavaa on juuri ilmestynyt Jyväskylän yliopiston ja opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) tutkimus, jossa havaittiin, että yli 60 prosentilla maahanmuuttajataustaisista oppilaista ei ole saanut valmiuksia sellaiseen lukutaitoon, joka mahdollistaisi täysipainoisen osallistumisen jatko-opintoihin ja työelämään.

-Tämä on selkeä viesti, että nyt viimeistään tulee panostaa varhaiskasvatukseen ja sitoutua määrätietoisesti varhaiskasvatuslain viitoittamaan suuntaan, Pakanen tiivistää.

VOL on laatinut Varhaiskasvatuksen opettajan osaaminen esitteen, jossa esitellään opettajan laajaa ja monipuolista osaamista, joka löytyy myös ruotsiksi.