Ohita navigaatio

OAJ:n asiantuntija vastaa: Mikä on vaka-opettajan ­rooli lapsen lääkehoidossa ja muissa ­erityishoidollisissa ­toimenpiteissä?

Asiantuntijat vastaavat kysymyksiin VOL-lehdessä. Tällä kertaa kysymykseen vastasi OAJ:n juristi Ira Hietanen-Tanskanen.

Mikä on vaka-opettajan ­rooli lapsen lääkehoidossa ja muissa ­erityishoidollisissa ­toimenpiteissä? Voiko niistä kieltäytyä?

Varhaiskasvatuksen opettaja voi antaa lääkehoitoa vain omalla suostumuksellaan. Tällöin opettajan tulee saada riittävä perehdytys ja lisäkoulutus sekä osaaminen tulee varmistaa. Pitkäaikaisesti sairaan lapsen vaativamman lääkehoidon toteuttamiseksi, esimerkiksi insuliinin pistäminen diabeetikkolapselle, varhaiskasvatuksen opettaja tarvitsee lapsi- ja lääkehoitokohtaisen lääkehoitoluvan.

Lääkehoito organisoidaan suunnitelmallisesti kunnan tasolta yksikkökohtaiseen ja lapsikohtaiseen lääkehoitosuunnitelmaan. Kunnassa tulee olla osana paikallista varhaiskasvatussuunnitelmaa varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelma. Lisäksi jokaisessa varhaiskasvatusyksikössä on oltava lääkehoidon toteuttamisesta suunnitelma sekä kullakin pitkäaikaissairauden hoidossa tukea tarvitsevalla lapsella oma lääkehoitosuunnitelma.

Huoltajien, varhaiskasvatuksen henkilöstön ja lapsen hoidosta vastaavan lääkärin kanssa sovittu lääkehoidon toteutus ja toteutuksesta vastaava henkilö ja varahenkilö kirjataan lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaan. Lääkehoitoon osallistuvien henkilöiden osaaminen ja saatavilla olo varmistetaan koko yksikön toiminta-ajan, silloin kun siellä on lääkehoitoa tarvitseva lapsi. Lapsen huoltajien tulee aina olla tietoisia siitä, kuka lääkehoitoa varhaiskasvatuksessa toteuttaa.

Ensiavun antaminen on kansalaisvelvollisuus ja koskee myös päiväkodin henkilökuntaa koulutuksesta ja työtehtävästä riippumatta. On tärkeää huolehtia, että varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on yleisten ensiaputaitojen lisäksi osaaminen antaa ensiapua ottaen huomioon varhaiskasvatuksessa olevien lasten terveydentila, sairaudet ja allergiat.  Lapsen omaan lääkehoitosuunnitelmaan on hyvä kirjata myös ensiapuohjeet, joiden mukaan päiväkodissa tarvittaessa toimitaan.