Ohita navigaatio

Varhaiskasvatuksen opettajapäivät käynnistyivät

Valtakunnallisten varhaiskasvatuksen opettajapäivien 2024 teemana on Lumoudu varhaiskasvatuksesta – katse tulevaisuuteen 2030-luvulle. Kaksipäiväisessä tapahtumassa on koolla varhaiskasvatuksen opettajia, erityisopettajia ja päiväkodin johtajia eri puolelta Suomea.

Varhaiskasvatuksen opettajapäivät panostaa ohjelmistollaan sekä pedagogisen osaamisen kehittämiseen että työhyvinvointiin, myös hyvän työyhteisön toimivuuteen ja johtamiseen.

Päivien avauspuheenvuorossa Anitta Pakanen nosti esiin varhaiskasvatusta lähes aina jäytäneen opettajapulan.

-Suuret edistysaskeleet, kuten lastentarhatoiminnan laajeneminen sotien jälkeen, äitien työssäkäynnin lisääntyminen, subjektiivisen varhaiskasvatusoikeus ja esiopetuksen kehittäminen vuosituhannen vaihteessa ovat nostaneet esiin varhaiskasvatuksen opettajien osaamistarpeen.

Pakanen muistutti, ettei varhaiskasvatuksen opettajatarvetta ole joko haluttu tai osattu ennakoida ja yhä edelleen tilanne on sama. Ratkaisuksi on esitetty milloin poikkeuskoulutuksia tai kelpoisuuksia väljentäminen.

-Yksi uusimmista hätäratkaisuista on rekrytoida muualta Euroopasta koulutettuja varhaiskasvatuksen opettajia Suomeen.

Pakanen korosti, ettei nämä ratkaisut ole opettajapulaa ratkaisseet – päinvastoin. Tuoneet monenlaisia uusia ongelmia.

Suomalaisen varhaiskasvatusjärjestelmän tulevaisuus on kiinni opettajakoulutetuista varhaiskasvatuksen opettajista. On korkea aika kouluttaa tarvetta vastaava määrä opettajakoulutuksen suorittaneita varhaiskasvatuksen opettajia ja maistereita. Sekä perustaa Suomeen opettajarekisteri, jonka avulla voimme seurata mm varhaiskasvatuksen opettajien koulutusmäärien riittävyyttä.

-Päiväkodin johtajilta vaaditaan kasvatustieteen maisterin koulutus vuonna 2030. Tämä vahvistaa lain hengen mukaista pedagogiikan painotusta päiväkotien toiminnassa, Pakanen totesi lopuksi.

OAJ valmistautuu kevään sopimusneuvotteluihin

OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto yhtyi omassa puheenvuorossaan Pakasen nostamaan varhaiskasvatuksen opettajapulaan.

Kelpoisten ja motivoituneiden opettajien ja päiväkodin johtajien merkitys Suomen tulevaisuuden kannalta on aivan olennainen. Murto korosti, ettei OAJ tule hyväksymään kelpoisuuksien väljentämistä miltään osin.

Alan pito- ja vetovoima edellyttää palkka- ja työehtojen kehittämistä.

– Olemme OAJ:ssa valmistautumassa ensi kevään sopimusneuvotteluihin, jotka eivät tule olemaan helpot.

Maan hallituksen ajama vientimalli on ongelma OAJ:n jäsenten kannalta. Murto totesi, ettei OAJ voi hyväksyä sitä, että lainsäädännöllisesti vientialat määrittelisivät palkankorotuskaton opetusalalle.

Samalla OAJ valmistautuu ensi kevään kuntavaaleihin, jotka tulevat olemaan ennen kaikkea koulutusvaalit.

– Merkittävä osa kuntien budjeteista käytetään kasvatukseen ja koulutukseen, jotka ovat kuntien pääasia. Kuntien päätöksenteossa on varmistettava, että yhä useampi päiväkodin johtaja on kasvatustieteen maisterin tutkinnon suorittanut.

OAJ tekee hartiavoimin töitä, että varhaiskasvatus rakentuu sille tasolle, jolle se Suomessa kuuluu, Murto tiivisti.

Avajaisluennossa varhaiskasvatuksen professori Nina Sajaniemi avasi, miten lapsia autetaan kasvamaan ihmisiksi.

Valtakunnalliset Varhaiskasvatuspäivät järjestetään Jyväskylän Paviljongissa 21.-22.9.2024.